Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?
Bugün güne harika bir şekilde uyandım. Bu günü nihayet emeklerimin karşılığını almaya ve Bonitam web sitemin marka tescilini alma kararımı harekete geçirme günü ilan ettim. Tamamen bana ait olacak olan, emeklerimin üçüncü kişiler tarafından alınmasını önleyecek ve kendi markamı kanatlarım altına alacaktım. Bu yüzden hemen hazırlandım ve çıktım yola. Sizlerde artık kendi markanızı tescil etmek için bir an önce harekete geçmelisiniz.
Ürün ve tasarımların size ait olduğu her üretim sizin markanızdır. Markanızın adı altında satılan tasarımlar ve her bir ürün markanızın çok daha fazla bir kitleye hitap edilmesine olanak tanır. Peki marka tescili nedir? Dilerseniz birlikte bir diğer başlığımızı inceleyerek marka tescili hakkında çok daha detaylı bilgiler edinebiliriz.
Neler Var?
Marka Tescili Nedir?
Her ürününüz sizin seçmiş olduğunuz marka adı altında satışa sunulmaktadır. Marka tescili alarak haberiniz dışında marka adınızın kullanılmasının önüne geçmiş olursunuz. Marka tescili sayesinde markanızı yasal olarak koruma altına almış olursunuz. Başkalarının sizin markanız üzerinden prim yaparak gelir sahibi olmasını engellersiniz. Marka tescili, aldığınız tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir. Üstelik dilediğiniz zaman devredebilir ya da miras bırakabilirsiniz.
Marka Tescili Ne Demek?
Bu bölümde sizlere marka tescili hakkında merak ettiğiniz tüm detayları vereceğiz. Marka demek, sizin sahip olduğunuz, kuruluşundan bu yana iş yerinizin simgesi, logosu ve ürünlerinden oluşan bir bütündür. Marka tescili ise herhangi 3. Bir kişinin sizin ürünlerinizi, logonuzu ve isminizi kullanmasını engeller. Yalnızca siz Franchise verdiğiniz zaman kullanıma uygun olur. Sizlerde markanızı güvence altına almak için markanızı tescillemeyi ihmal etmemelisiniz.
Marka Tescili Ne İşe Yarar?
Belki yıllarca emek vererek adınızı duyurduğunuz şirket, işyeri ya da firmanızın sizden habersiz markanızı kullanmalarını önlemek adına marka tescili almanızı öneririz. Marka tescili aldığınız takdirde yasal olarak da güvence altına aldığınız adınız üçüncü kişiler tarafından asla kullanılamaz. Birçok avantajı bulunan marka tescili ile adınızı, markanızı, logonuzu tamamen güvence altına alabilirsiniz.
Marka Tescili Neden Önemlidir?
Değer verdiğiniz markanızı, marka tescili koruması altına almalısınız. Her ölçekten marka için marka tescili yaptırmanız büyük önem arz eder. Üçüncü kişiler tarafından emeklerinizin kopyalanmaması adına marka tescili yaptırmalısınız. Büyük hayaller ile kurduğunuz markanızın taklidinin önüne bu şekilde geçebilirsiniz.
Marka Tescilin Faydaları Nelerdir?
- Marka tescili yapıldığı takdirde markayı yalnızca sahibi kullanabilmektedir.
- Dilediğiniz zaman lisans verebilir ve markanızı devretmek istediğinizde devredebilirsiniz. Dilerseniz mirasta bırakabilirsiniz.
- Alıcıların gördüğünde güven duyduğu com.tr uzantısını çok daha kolay alabilirsiniz.
- Yüksek kalitenizin belgesini alabilir ve böylece müşterilerinize güven verebilirsiniz.
- Markanızın üçüncü kişiler tarafından kopyalanmasını engeller.
- Markanın tüm hakları marka tescil sahibinin olur.
Marka Tescilin Avantajları Nelerdir?
- Marka tamamen sizin kontrolünüzde olur.
- İsteğiniz dışında asla kopyalanamaz.
- Dilediğiniz zaman devredebilir ya da miras bırakabilirsiniz.
- İnternet sitesi için com.tr uzantısına kolayca sahip olabilirsiniz.
- Markanızın adının geçtiği her ortamda akıllara yalnızca sizin isminiz gelmektedir.
Marka Tescili Belgesi Nedir?
Marka tescil alma durumunuz varsa bu hayalinizi geciktirmemenizi öneririz. Marka tescil belgesi ile verdiğiniz tüm emeklerin karşılığını alabilirsiniz. Bu belgeye sahip olduğunuzda markanızın tüm yasal haklarına sahip olur ve markanızı kötü amaçlı kopyalardan uzaklaştırmış olursunuz.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Bu bölümde sizlere marka tescil başvuru şartları nelerdir ve marka tescil işleminizi nasıl yapabileceğinize dair adımları tüm ayrıntıları ile vereceğiz. Marka başvurusu iki şekilde gerçekleşmektedir. İlki fiziki evrak, ikincisi ise çevrimiçi başvurudur. Dilerseniz listeyi aşağıdaki adımlarda birlikte inceleyelim.
- Başvuru sahibin tacir olması ve ticari işletmesinin bulunması gerekmektedir.
- Her marka için ayrı başvuru yapılması gerekmektedir.
- Marka sahibinin kimlik bilgileri içeren başvuru formu doldurması gerekmektedir.
- Marka örneğini çıkartması gerekmektedir.
- Mal ve hizmetlerin belgelerini sunmalıdır.
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge sunması gerekmektedir.
- Marka örneğinde Latin alfabesi dışında harf veya harfler varsa bunların latin alfabesindeki karşılığını belirtmesi gerekmektedir.
- Gerekli belgeleri Türk Patent Enstitüsüne temin edilir.
- Eksik belgeler var ise 2 ay süre tanınarak tamamlanması istenir.
- Belgeler tamamlandığında inceleme başlatılır.
- Herhangi bir pürüz bulunmadığında marka, Resmî Marka Bülteni’nde yayınlanır.
- Yayınlanmanın ardından herhangi bir itiraz edilmediğinde tescil işlemi gerçekleşir.
Marka Tescili Nerede Yapılır?
Bir markaya sahipseniz o markanın tescilini muhakkak almalısınız. Peki, tescili nerede yapılır? Marka tescili alabilmeniz için tüm belgelerinizi eksiksiz bir şekilde tamamlanız önceliğiniz olmalı. Aksi halde sizlere verilen belge tamamlama süresi 2 ay olmaktadır. Bu verilen süre içerisinde de tamamlamadığınız takdirde talebiniz iptal edilecektir. Tüm belgeleri tamamlamanız ardından Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapmanız gerekecektir. Başvuruyu yapmanızın ardından, başvurunuzun onaylanması yaklaşık 8-9 ay arası sürmektedir. Bazı patent veren firmalar da bulunmaktadır. Dikerseniz başvuru şartlarını tamamlayarak firmalara da başvuru yapabilirsiniz.
Ücreti Nedir?
Markanız için patent almak istiyorsanız, Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapmanız gerekmektedir. Ülkemizde her yıl değişen ve artan enflasyon nedeni ile Türk Patent Enstitüsü tarafından belirlenen marka tescil ücretleri değişkenlik göstermektedir. Bunun için marka tescili için patent alacağınız zaman bizzat kurumla iletişime geçerek güncel fiyatları öğrenebilirsiniz.
Tescil için Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Marka sahibi ve tam adresi
- Başvuru formu doldurmak
- Faaliyet belgesi
- Marka örneği
- Markada kullanılan hizmet ve malların tam listesi
- Tescil ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
- Özel vekaletname
Tescil Kaç Sürede Onaylanır?
Türk Patent Enstitüsüne yapacağınız marka tescili başvurusunu eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir. Başvuruyu tamamlamanızın arşından eksik belge bulunmadığı takdirde marka tescil onay süreci yaklaşık 8-9 ay sürmektedir. Başvurunuzda eksik belge olduğu takdirde 2 ay süre tanınmaktadır ve bu süre içerisinde belgenizin tamamlanması gerekmektedir. Aksi halde başvurunuz iptal edilmektedir.
Yenileme Ne Zaman Yapılır?
Marka tescil işleminize başvurdunuz ve başvurunuz onaylandı mı? Peki, onaylandıktan sonra marka tescili kaç yıl geçerli? İşte tamda bu noktada bilgilenmek için içeriğimizin devamına göz atmalısınız. Marka tescil işleminizin onaylanmasının ardından 10 yıl boyunca tesciliniz devam etmektedir. 10 yılın ardından marka tescilinizi tekrardan uzatmak için talepte bulunabilirsiniz. Tescilinizin bitmesinin ardından en fazla 6 ay içerisinde tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir.
Tescile İtiraz Duruma Neler Yapılır?
Marka tescil talebinizin incelenmesi esnasında talebinize bir itiraz gelmesi durumunda itiraz incelemeye alınır. İtiraz eden taraf haklı görüldüğü takdirde talebiniz reddedilir. Sizin tarafınızdan olumlu sonuçlanması halinde 10 yıllık marka tesciliniz tarafınıza iletilir. 10 yılın sonunda dikerseniz marka tescil sürenizi uzatabilirsiniz.
Marka Tescili Sınıfları Nedir?
Marka tescili, bir markanın yasal olarak korunmasını sağlamak için yapılan resmi bir işlem olmaktadır. Bu gibi durumlarda markaların farklı sınıflarda tescil edilmesi gerekmektedir. Marka sınıfları, mal ve hizmetlerin kategorilere ayrılmasını sağlamaktadır. Bu sınıflar, Nice Sınıflandırması olarak bilinen uluslararası bir sistem tarafından belirlenmektedir. Nice Sınıflandırması, 45 sınıftan oluşur: 34 sınıf mal, 11 sınıf hizmetler için ayrılmıştır. Bazı temel marka sınıflarını incelemek için aşağıdaki başlıklara birlikte göz atabiliriz.
Mal Sınıfları
Sınıf 1: Kimyasal Maddeler
Bu sınıf, sanayi, bilim, fotoğrafçılık, tarım, bahçecilik ve ormancılıkta kullanılan kimyasalları içermektedir.
Sınıf 2: Boyalar ve Vernikler
Boyalar, vernikler, laklar, koruyucu vb ürünler bu sınıfta yer almaktadır.
Sınıf 3: Temizlik ve Kozmetik Ürünleri
Sabunlar, parfümler, kozmetikler ve temizlik ürünleri bu sınıfa dahil edilir.
Sınıf 4: Yakıtlar ve Yağlayıcılar
Endüstriyel yağlar, gresler, yakıtlar ve aydınlatma malzemeleri bu sınıfta yer almaktadır.
Sınıf 5: İlaçlar ve Tıbbi Ürünler
Farmasötik ve veteriner ürünler, tıbbi hazırlıklar ve diyetetik ürünler bu sınıfa dahil edilir.
Sınıf 9: Elektronik ve Bilimsel Aletler
Bilgisayarlar, yazılımlar, bilimsel cihazlar ve elektronik aletler bu sınıfta yer almaktadır.
Sınıf 25: Giysiler
Giyim eşyaları, ayakkabılar ve başlıklar bu sınıfa dahil edilir.
Hizmet Sınıfları
Sınıf 35: Reklam ve İş Yönetimi
Reklamcılık, iş yönetimi, iş idaresi ve ofis hizmetleri bu sınıfta yer alır.
Sınıf 36: Finansal Hizmetler
Sigorta, finansal işlemler, para işleri ve gayrimenkul hizmetleri bu sınıfa dahildir.
Sınıf 41: Eğitim ve Eğlence Hizmetleri
Eğitim, eğlence, spor ve kültürel faaliyetler bu sınıfta yer alır.
Sınıf 42: Bilimsel ve Teknolojik Hizmetler
Bilimsel ve teknolojik hizmetler, araştırma ve tasarım hizmetleri, yazılım geliştirme bu sınıfa tanımlanır.
Marka tescil işlemi sırasında, markanızın hangi mal ya da hizmet sınıflarında korunacağını belirlemek oldukça önemlidir. Her sınıf için ayrı tescil işlemi yapılması gerekebilir.
Sonuc
Nihayet sevgili Bonitam.com sitemin tüm belgelerini hazırladım. Eksiksiz olmasına özen göstererek tek tek üzerinden geçtim. Türk Patent Enstitüsünün yolunu tuttum ve belgelerimi teslim ettim. Sıra geldi sürenin tamamlanması için verilen süreyi beklemeye. Sabırsız biri olduğum için ve istediğim şeyin hemen olmasını istediğim için bu süre beni biraz yorabilir. Umarım zaman benim için çabuk geçer.