Küçük İşletmelerin Üretken Yapay Zeka ile Başlamak İçin 5 Yol
İyi bir tatil yapmanın bana çok iyi geleceğini uzun zamandır düşünüyordum. Bu yüzden ofisteki işlerimin tamamını halledip kısa süreliğine de olsa ufak bir tatile çıkmak için harekete geçtim. Sabah çok erken saatte uyandım. Güzel bir yürüyüş ardından duş ve keyifli bir kahvaltının ardından ofise geldim. İşlerimi hallettim ve artık yorulduğuma kanaat getiriyor olmalıyım ki koltuğuma yaslandığımla bir mail mesajına irkilmem bir oldu. Önce kendime güzel bir kahve söyledim. Kahvemi içerken kafamın içindeki sesleri susturmak için güzel bir müzik açtım. Kendimle başbaşa kalmak tahminimden çok daha iyi geliyor. Nihayet kendime geldiğimi hissetmemle maili incelemeye başlamam bir oldu. Küçük işletmelerin üretken Yapay Zeka ile başlamak için 5 yol sunuyormuş kullanıcılarına. Elbette ilgimi oldukça çekmeye başladı. Hemen detaylı bir şekilde incelemeye başladım.
Birçoğumuzun da bildiği gibi, küçük işletmeler ekonomimizin ve toplumumuzun omurgası olarak bilinmektedir. Aslına bakarsanız Dünya Bankası’na “World Bank” göre, küresel anlamda tüm işletmelerin %90’dan fazlasını oluşturuyor. Bir dükkanın köşesindeki kurumsal aile işletmesi ya da ev ofisinde yeni başlayan bir girişimci olsun, çoğu küçük işletme günün 24 saatinin yetersiz olduğunu düşünüyor. Müşteriler ile ve (eğer şanslıysak) çalışanlarımız başa çıkmak, aynı zamanda beklenmedik günlük görevleri halletmek nasıl mümkün olabilir?
Google Workspace için Gemini Business’i, küçük denilebilecek işletmelerin günlük taleplerini göz önünde bulundurarak başlattılar. Gemini, Google’ın en yetenekli yapay zeka modellerini kullanıyor ve Workspace uygulamalarına doğrudan entegre edebiliyor. Böylelikle yazmamıza, görseller oluşturmamıza, verikerimizden içgörüler elde etmemize ve projeleri hızlandırmamıza yardımcı oluyor. Bulunduğumuz günde Google Workspace için Gemini ile başlamanın 5 farklı yolunu paylaşmaktan mutluluk duyduğumu bilmenizi isterim.
Neler Var?
1| Şu anda İhmal Ettiğiniz İçerikleri Oluşturun
Her küçük işletme, mevcut ve gelecekteki müşterilerini etkilemek için doğru sözcükler ve görsellerden yararlanıyor. E-postalar, sosyal medya gönderileri, bir blog, bir bülten ya da çevrimiçi bir reklam aracılığı ile yapılabilir. Ya da belki bir müşteri sunumu için slayt sunumu da seçenek olabilir. Ancak, harika hikayeler ya da mesajlar oluşturmak için zaman ayırmak genellikle bir zorluk olarak görülüyor. Üretken yapay zeka, boş sayfa ya da yanıp sönen imlerin korkusunu ortadan kaldırarak size önceden bir başlangıç yapma imkanını da sunuyor. İşini severek yapmak aslında işte bu kadar kolay.
Bir örnek verecek olursak; Google Docs’ta Gemini’ye yeni organik köpek mamasının piyasaya sürülmesini duyuran çarpıcı e-posta konu satırları üretmesini isteyebiliriz (favorim olarak: The Natural Pup: Furry Friend’iniz için Doğanın Gücünü Serbest Bırakın!). Ayrıca eklemem gereken bir detay daha var. Google Slides’ta Gemini’ye aylık müşteri bülteni için bir görüntü oluşturmasını isteyebiliyorlar.
Birkaç dakikalık bir yatırım için oldukça iyi sonuçlar olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.
2| Müşteri Hizmetlerinize Kişisel bir Dokunuş Katın
İkinci yol şu şekilde seyrediyor; bir tesisat işletmesi olarak, bölgenizde boruların donması ya da bodrumları su basması gibi kötü hava koşullarına maruz kalıyorsanız, muhtemelen işletmenize telefonla ya da e-posta ile ulaşan insanlar endişeli ve stresli olacaktır. Bu arada, çalışabilecek kadar tesisatçınız var. Müşterilerin endişelerini anlamak ve aynı zamanda beklentilerini belirlemek, ileriye dönük geri aramaları ve artan talepleri önlemeye yardımcı oluyor.
Gmail’de bir tesisatçının bugün çıkıp çıkmayacağını uman bir müşteriye bir randevunun birkaç gün geçilebileceğini açıklamak için Gemini’ye bir e-posta yazmasını isteyebiliyor. Yalnızca bu kadarını söyleyebilirim. Geri kalanını merak ediyorsanız, işte geri kalanı:
Bahsetmiş olduğum bu e-posta için yapılan tek özelleştirme bir konu satırı eklemek. Bu yüzden bilgilendirici ve empatik bir e-posta oluşturmak için harcadığımız birkaç saniyeyi zamanı harika bir yatırım olarak değerlendirebiliriz.
3| Önemli Projelerle daha az Zamanda Başa Çıkın
Küçük işletmeler, bir mahalleyi veya dünyayı değiştiren girişimler olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Genellikle mütevazı yollardan başlar, olsa da bu bir kağıt peçete arkasında, bir sunum dosyasında ya da tek sayfalık bir dokümanda olsun. Lakin işletmemizi başlatıp çalıştırmaya başladıktan sonra da tekrar kullanılabilir formlar, listeler, tablolar, izleyiciler ve faturalar oluşturmak için harcadığımız zamanın ne kadar olduğu oldukça şaşırtıcı bir saat dilimidir.
İşte bu yüzden Google Sheets’teki Gemini, çeşitli proje planları, e-tablolar ve izleyiciler oluşturmama olanak tanıyor. Yeni bir blog serisi geliştirmek için bir proje planı oluşturmak istediğimde, temel ve faydalı bir şablonla karşıma çıktı:
İşte artık şimdi ilgili bilgileri özelleştirmeye başlayabiliriz, lakin elbette bunun için sağlam bir başlangıç noktam var.
4| Toplantıları daha Anlamlı ve Eğlenceli Hale Getirin
Geçtiğimiz sene iş için yaklaşık 150’den fazla gün seyahat etmek zorunda kaldım. Bu seyahat bazen, otel lobilerinde ve kongre merkezlerinde, havalimanlarında, hatta bir Uber’in arka koltuğunda toplantılar yapmamı bile gerektirdiği oldu. Video konferansın erken günlerinde, birinin havaalanı anonsu yapması ya da mobil ağ/WiFi bağlantısında sorunlar olması durumunda profesyonel görünmek ya da sesimi duyurmak oldukça zordu. Yapay zeka, özellikle üretken yapay zeka, hareket halindeyken toplantı yapmayı çok daha kolay hale getirdiğini fark ettim. Bir örneğin verecek olursam, mobil cihazımda Google Meet‘te Gemini’yi kullandığımda, arka plan gürültüsünü otomatik olarak kaldırıyor, çağrıya stüdyo kalitesinde ses ve video sağlıyor ve hatta kötü bir internet ya da mobil ağ bağlantısı etrafında müdahalede bulunuyor gibi görünürüm sunuyor. Uçağıma binmek için bekliyor olsam bile strateji hakkında konuşmaya hazır gibi ses ve görünüm kazanabiliyorum.
Üstelik hareket halindeyken toplantıları daha iyi hale getirmenin ötesinde, Google Meet’teki Gemini, küçük işletmelerin müşteriler, ortaklar ve çalışanlarla daha iyi iletişim kurmasına yardımcı oluyor. Tüm bunların yanı sıra Yapay zeka tarafından üretilen özel arka planlar, temaya dayalı bir veda partisi için harika bir hal alıyor. Ya da belirli bir endüstrideki bir müşteriye olan takdirimizi göstermek için kullanabiliriz. Gemini ayrıca otomatik olarak oluşturulan gerçek zamanlı altyazılarla takım arkadaşlarına veya müşterilere, hatta birden fazla dilde bile başka ülkelerden daha kolay bağlanmamıza yardımcı oluyor. Avrupalı müşterilere yapılan o sunum, herkesin kendi tercih ettikleri dilde takip edildiğinde daha iyi gidebiliyor.
5| Önemsiz işleri basitleştirerek, önemli işlere zaman ayırın.
Son olarak küçük işletme sahiplerini, müşterileriyle etkileşime girmek ya da onları memnun etmekten daha fazla toplantılar yapmayı ve e-postalara yanıt vermeyi seven birine bu zamana kadar hiç rastlamadım. Lakin çoğu küçük işletmede, sahipler bir şeyden diğerine çekilirken, izinler için başvururken, faturalar gönderirken, e-posta kampanyaları yaparken ve sosyal medya güncellemeleri yaparken; genellikle dijital belge dağları ve e-posta, mesaj ve sohbet mesajları seli altında ezilmiş hissediyorlar. Özellikle birçok aile işletmesinde, “iş-yaşam dengesi” kavramı oldukça uzak görünebilir.
Üretken yapay zeka, uzun belgelerin ve kaçırılan mesajların özetlerini sağlayarak yardımcı olabiliyor. Bir örnek verecek olursam, Google Chat’teki Gemini, bir toplantıdayken ya da önemli bir projeye dalmışken gerçekleşen konuşmaları özetliyor, böylece hızlıca bilgi sahibi olabiliyoruz. Ya da satıcıların uzun teklif belgelerini incelemek zorunda kalırlarsa, Google Docs’taki Gemini, tekliflerin özetini sağlayabiliyor, böylece hangilerinin daha yakından incelenmeye değer olduğuna karar verebiliyoruz. Bu yetenekler bir arada, bizi takip etme sürelerini azaltmaya ve önemli şeylere daha fazla zaman ayırmamıza olanak tanıyor. Üstelik yeni bir ürün ya da yeni bir menü başlatmak veya akşam yemeğine vaktinde yetişmek olsun.
Üretken yapay zeka her zaman her şeyi doğru yapamayabilir. Gerçek insanların zekası, yaratıcılığı ve yeteneklerinin yerine geçecek bir şey yoktur. Lakin üretken yapay zeka ile başlamak, işletmemizin günlük rutin işlerden çıkarak gerçekten işleri ilerletmesine yardımcı oluyor. Benim sizlere önerim, küçük başlayın, deney yapın ve yapay zekanın küçük işletmenize ölçülebilir değer katabileceği tüm yolları bulun. Trimble’daki Workspace müşterilerinden biri olan bir kişi son zamanlarda, Workspace’teki üretken yapay zeka sayesinde “e-postalara yanıt verme süresini yarı yarıya azalttı. Bu, yapabileceğiniz bir şeyler için geri kazandığınız gününüzün büyük bir bölümüdür. Bize bir grup süper kahraman gibi görünüyor.” dedi. Be kadar da harika değil mi? Buna itiraz etmek benim için imkansız.
Keyfim yerine geldiğine göre ve işlerimi hallettiğime göre artık gönül rahatlığı ile tatile çıkabilirim. Hemen eve doğru yola çıktım. Valizimi hazırladıktan sonra en sevdiğim arıştırmalıkları da alarak yola çıktım. Bir hafta boyunca kendimi dinlemek ve kendimle başbaşa kalmak beni yeniledi. Tüm enerjimi topladığımı şimdiden hissediyorum.