Google Workspace İş Ortağınız

   0543 160 46 57    info@htekin.com  

AnasayfaGoogle HaberleriGoogle AI: İnbox, Fotoğraflar ve Daha Fazlası için 5 Araç

Google AI: İnbox, Fotoğraflar ve Daha Fazlası için 5 Araç

Google AI İnbox, Fotoğraflar ve Daha Fazlası için 5 Araç

Bugün çok yorgun bir şekilde uyandım. Kesin yataklara düşercesine hasta olacaktım. Çünkü genelde bu şekilde yorgun uyandığımda akşamına hep hasta oluyorum. Bu yüzden hemen vitamin takviyesi yapmam gerekiyordu. Hızlıca yataktan kalktım ve ecza dolabına yöneldim. Aradığım ilacı ne yazık ki bulamadım. Bugün hafta sonu olduğu için nöbetçi eczane aramaya bile halim yoktu. Mecbur yatağıma geri dönerek uyumayı tercih ettim. Ayaz’ın telefonu ile uyandım. İşkolik bir insan olduğum için beni her gün ve her saatte arayabileceğini çok iyi biliyor. Tam bir şey soracaktı ki sesimden hasta olduğumu hemen anladı. İstediğim ilacı getirebileceğini söyleyince hiç ikiletmedim ve hemen kullandığım ilacın adını söyledim. Bir saat kadar bir süre sonra gelmişti. Hemen ilacımı ve vitaminlerimi içtim. Aklıma beni neden aradığı geldi. Google Al’ın yeni güncellemesinden bahsetmek için aradığını söyleyince hemen gözlerimi açtım ve tabletimi kaptım. Dijital karmaşanın gerçek bir sorun olabildiğinden ve ancak bir avuç Google yapay zeka aracı bu karmaşayı çözebilmeye yardımcı olabileceği yazıyordu. Elbette ilgimi epey çekmişti ve hemen detayları incelemeye başlamıştım. 

Bu yıl ilkbahar geldiğinde, birçok insan dolapları boşaltmaya, unutulmuş köşeleri derinlemesine temizlemeye ve yıl boyunca biriktirdiği tüm kağıt parçalarını düzenlemeye başlıyor. İlkbahar temizliği diye bir gerçek olduğu doğrudur. Nedensiz ilkbahar geldiğinde yazı karşılamak adına güzel bir temizlik gerektiğini düşünüyorum. Lakin bu temizlik için dikkat edilmesi gereken başka bir tür karmaşa daha olduğunu biliyorum; dijital temizlik olanı. Artık ihtiyacımız olmayan tüm dosyalar, gereksiz yer kaplayan fotoğraflar, uzun süre unutulmuş e-postalar ve tarayıcı sekmeleri hepsi nihayet bir arada buluşuyor. 

Bu bahsettiğim konuların tamamını eke almak ezici gelebilir. Lakin neyse ki dijital bahar temizliği görevlerini çok daha kolay hale getiren bir avuç Al destekli Google araçlarımız var! Ve bazıları bunları tamamen otomatikleştirebiliyor. İşte dijital yasamımızı düzenlemenize yardımcı olan 5 araç ile tanışalım. 

1| Google Fotoğraflar İle Fotoğraf Galerinizi Dilediğiniz Gibi Temizleyin

Günümüz cihazların en büyük problemlerinden bir tanesi şüphesiz ki hafıza ve alan sıkıntısıdır. Cihazınızda yer kalmadığında fotoğraflarınızı temizlemek şart oluyor. Bunun için işe başlamanın iyi bir yolu, telefonumuzdaki ve bilgisayarımızdaki fotoğrafları Google Fotoğraflar’a yedekleyerek cihazımızdan silip biraz alan kazanmak olacaktır. Google Fotoğraflar, yalnızca görüntülerimizi buluta kaydetmekle kalmıyor, aynı zamanda insanlar, yerler, geziler, yiyecekler, evcil hayvanlar gibi şeyler gibi öğeleri kullanarak bunları düzenlememize yardımcı oluyor. Böylelikle daha sonra aradığımı kolaylıkla bulabiliyorum. 

Bazen çok daha fazla yardıma ihtiyacım olabiliyor. Bu gibi durumlarda fotoğraf galerim, çok sayıda yinelenen fotoğraf ve gereksiz ekran görüntüleriyle inanılmaz derecede karışık hale geliyor. Fotoğraf yığınalrım, anlık olarak çekilen benzer fotoğraflarımı tanımlamak ve gruplamak için yapay zeka kullanıyor ve en iyisini benim için seçiyor. Google Fotoğraflar ayrıca, varsayılan olarak belgelerimi buluyor ve tanımlıyor. Üstelik makbuzluyor, ekran görüntüleri vb. Gibi kullanışlı albümlere otomatik olarak kategorize ediyor. Böylelikle ihtiyacım olduğunda bunları bulmam çok daha kolay oluyor benim için. (Ah, ana galerimde görmek istemediğim ekran görüntüleri ya da belgeler varsa, bunları 30 gün sonra otomatik olarak arşivlemeyi seçebiliyorum, böylelikle daha sonra geri dönüp yapmama da gerek kalmıyor.)

2| Gmail’in Otomatik Olarak Posta Gelen Kutunuzu Sizin Dilediğiniz Gibi Yönetmesine İzin Verin

Şayet organizasyonel bir yolculuk yapıyorsam ve zaten Gmail’in sekme tabanlı gelen kutusunu kullanmıyorsam, bunu etkinleştirmek isteyebilirim. Sekme tabanlı gelen kutusu, e-postaları en fazla beş kategoriye (Ana, Promosyonlar, Sosyal, Güncellemeler ve Forumlar) ayırmak için yapay zeka kullanıyorum. Bu şekilde, her şeyin nereye gideceğine karar vermek için tek bir büyük yığını taramama gerek kalmıyor. Sekme tabanlı gelen kutusunu açmak için, Ayarlar’a gidip ve gelen iletileri Gmail’in hangi kategorilere sıralamasını istediğimi seçiyorum. Bir ipucu ile anlatmam gerekirse; Bir e-posta, istediğim sekmeden farklı bir sekmede ise, bunu istediğim sekmeye sürükleyip bırakabilirim. Gmail’in gelişmiş yapay zekası, otomatik olarak eylemlerimden öğreniyor ve gelecekteki e-postalarımı buna göre kategorize ediyor. Böylelikle gelen kutumu yönetmen çok daha kolay hale geliyor. 

Ve oradayken, Akıllı Yazma, Akıllı Yanıt ve diğer akıllı kişiselleştirme araçları gibi çeşitli yapay zeka destekli akıllı özellikleri de etkinleştirebiliyorum. Bu organizasyonel özellikler kesinlikle zaman kazandırıcı oluyor. Üstelik gelecekteki kendimi daha iyi bir gelen kutusundan faydalanmamısaplıyor. 

3| Gemini’den İpuçları İsteyerek Yapılacaklar Listenizi İzlemenize Yardımcı Olmasını Sağlayın

Şayet bir duvara çarptığımda ya da ne yapacağımı bilmediğimde, Gemini’ye başvuruyorum (Şimdi uygun bir şekilde uygulama aracılığıyla kullanmam mümkün). Bir örnek verecek olursam bu yıl koşu maratonu gibi büyük bir hedefiniz var ise, Gemini ile konuşabilir ve mevcut fitness seviyesini ve bir yarışı ne zaman koşmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Size daha iyi zaman yönetmenize yardımcı olacak bir antrenman planı yapabilir, ardından bunu Google Sheets’e aktarabilirsiniz. 

Ya da belki sadece daha genel yardıma ihtiyacım var ve düzenlemeye, karmaşayı azaltmaya yardımcı olmasını istiyorsam; Gemini’ye bu sürece nereden başlayacağımı belirten bir kontrol kutularıyla tamamlanan bir yapılacaklar listesi oluşturmasını istiyorum. (Ve hey dijital bahar temizliğini tamamladıktan sonra gerçek hayatta düzenlemeye geçtiğimde, Gemini’nin bununla ilgili bolca söyleceği şey olacağına eminim.)

4| Gmail, Docs Ve Çok Daha Fazlasında Plan Yapmak Ve Düzenlemek İçin Gemini’yi Dilediğiniz Gibi Kullanın.

Şayet bir Google One Al Premium planım olduğunda Gemini doğrudan Gmail, Docs, Slides, Sheets ve Meet içinde plan yapmama ve düzenlememe yardımcı oluyor. Bir örnek verecek olursam; bütçeleme konusunda daha düzenli olmak için Gemini’den finanslarımı takip etmek için bir Google Sheets kurulumu oluşturarak yardımcı olmasını istiyorum. Ya da yıl boyunca yapmak istediğim büyük projelerin bir listesini hazırlamam gerektiğinde Docs’ta Gemini’yi kullanıyorum, adımlar ve kontrol listeleriyle birlikte. Üstelik Gmail’de yaz ayları stajına başvuru yaparken ya da arkadaşlarımı bir sonraki buluşmayı düzenlemek için bir e-posta oluştururken, Gemini bana hızlı bir şekilde e-posta yazmama ve yanıtlamama yardımcı oluyor. 

5| Chrome’daki Sekmeleri Dilediğiniz Gibi Düzenleyinr

Seklerim günler, haftalar ve aylar boyunca çoğalıyor. Üstelik düzenli bir periyodiklikle kapatıyorum. Sekmelerimin kontrolünü elde etmek için Chrome’un yeni “Benzer sekmeleri düzenle” özelliği ile işimi kolayca çözüyorum. Bu yeni, deneysel araç, şu amda açık olanlara dayanarak bana sekme grupları önermek ve oluşturmak için yapay zekayı sunuyor (şu anda ABD ve İngilizce’de kullanılabiliyor). Sekme grupları zaten sekmemi manuel olarak temizlemenin çok kullanışlı bir yolu, lakin yalnızca başarılı bir şekilde yapamıyorsam, yapay zeka yardımcı oluyor. Bu özelliği kullanmak için Chrome’u açın ve üç noktalı menüden “Ayarlar” ı seçin. Ardından “Deneysel Al” seçeneğini seçin. 

Aldığım bu haber resmen içtiğim vitaminlerden çok daha etkili oldu benim için. Böyle haberler almak ve yeni deneyimler edinmek bana sandığımdan çok daha iyi geliyor. Hemen detayları çok daha derin incelemek için güncellemenin derinliklerine dalarken elbette Ayaz’a da teşekkür etmeyi ihmal etmedim. Muhtemelen hasta olmasaydım ilk haberdar olanlardan olurdum ama bu şekilde haberdar olmakta neredeyse iyileşmemi sağladı. 

guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments